Destinul generațiilor viitoare depinde de acțiunile noastre de astăzi Sunday Adelaja

De ce Milenialul Român? Câteva gânduri despre generația Millenial.

Intrați pe pagina principală a site-ului și vedeți scris mare ”Blogul Milenialului Român”. De ce oare? De ce credeți că am ales un nume de brand care ați putea spune că îmi limitează potențialii cititori?

Răspunsul simplu ar fi pentru că fac parte din această generație și mă identific cu ea. Dar pentru a răspunde cu adevărat la această întrebare trebuie sa intru un pic în detaliu despre ce reprezintă Generația Millenial sau Generația Y, așa cum a fost numită ea de sociologi și psihologi.

Popularizarea termenului de generația millenial le este atribuită scriitorilor William Strauss și Neil Howe, ce au folosit acest termen în studiul lor despre Generațiile din America și din lume efectuat la sfârșitul anilor 1980 și materializat în 1991 prin cartea ”Generations: The History of America’s Future, 1584 to 2069” . Aceștia au identificat generația millenial ca fiind persoanele născute între 1982-2000, numind-o astfel pentru că primii din această generație au atins maturitatea după trecerea în noul mileniu.

Termenul de ”Generația Y” a fost folosit pentru prima dată în 1993 într-un editorial al revistei americane Advertising Age pentru a descrie tinerii născuți după anul 1974 din dorința de a îi diferenția de Generația X (Decreței – în România).

Cu timpul termenul de Millenial a devenit mai popular și mai des folosit, pe măsură ce tinerii au crescut și diferențele față de generațiile anterioare au devenit tot mai vizibile.

Desigur că acestea sunt concepte sociologice și pare greșit ca în secolul XXI să etichetăm oamenii în funcție de astfel de criterii, dar în România diferența dintre generații este cu atât mai vizibilă, având ca punct de cotitură Revoluția din 1989. Astfel, cei care au crescut în societatea comunistă și-au împământat un cu totul alt set de valori decât cei ce au urmat, rezultatul fiind o diferență de gândire destul de drastică între noi și părinții noștri. Există numeroase studii ce pun în evidență trăsăturile generale ale fiecărei generații din ultimii 100 de ani și conflictul dintre generații, dar în acest articol nu vă voi plictisi cu acestea, ci mă voi limita strict la Mileniali.

Muncitori, apți și rezistenți.

Aceste caracteristici au fost folosite pentru a descrie anumite generații, dar în niciun caz generația Millenial.

Suntem generația copiilor iubiți, doriți, educați si protejati de părinți, deci mult mai comozi. În România suntem considerați prima generație liberă, ce nu a fost direct afectată de gândirea sistemului comunist. Suntem idealiști și întotdeauna dornici sa ne definim personalitatea și, de altfel, prima generație care a crescut cu tehnologia digitală și internetul. Dacă în societatea vestică lumea era obișnuită cu televizorul color și auzise de minunăția numită ”telefon celular”, în România au fost 10 ani în care a trebuit să ne obișnuim cu tehnologiile din urmă, fix la timp pentru a lua parte la trecerea în noul Mileniu și la revoluția digitală. Milenialii au ținut ușor pasul cu aceste schimbări rapide, generațiile de dinainte mult mai greu. Capacitatea de memorare, atât de îndrăgită de generațiile anterioare și folosită ca o măsură propice a inteligenței, a fost înlocuită cu adaptabilitatea rapidă la noile tehnologii ce pot ușura viețile oamenilor și ne dau acces instantaneu la informațiile întregii umanități. Pe de altă parte această conexiune mai puternică cu tehnologia îi face pe mulți din această generație să o folosească drept refugiu față de problemele vieții prin crearea de avataruri virtuale fie în nenumăratele jocuri sau social media.

Nevoia de validare, venită ca o consecință dintr-un amestec de factori sociali ce pornește de la protecția poate în exces a părinților până la influența social media, este mai puternică decât la orice generație anterioară. Astfel, un milenial are nevoie sa fie lăudat pentru realizarile sale, își asigura doza de dopamina din like-urile și interacțiunea online și este mult mai predispus să își schimbe locul de muncă dacă are nemulțumiri, decât să rabde și să sacrifice alte aspecte ale vieții sale pentru un salariu stabil. Suntem mult mai egoiști și ne găsim greu locul într-o societate al cărei sistem educațional a pierdut demult pasul cu realitățile și nevoile sale.

Odată cu dezvoltarea societății și tehnologiei, și generațiile devin la rândul lor tot mai complexe pentru a face față la obstacolele curente. Aceste caracteristici identificate sunt spuse strict din perspectiva mea, deși sunt documentate.

Acum revin la întrebarea: de ce am ales numele de Milenialul Român?

Pentru că îmi doresc ca acest blog să fie un punct de inspirație în primul rând pentru cele mai tinere generații (Millenial și Gen Z), dar nu numai, unde să găsiți concepte și idei care vă vor ajuta în viață, fie că este din punct de vedere al finanțelor, educațional sau psihologic. Îmi doresc ca acțiunile generației noastre să aducă mai multă bunăstare și liniște generației viitoare și mă declar mulțumit dacă articolele mele vă vor inspira cât de puțin.