Ierarhia nevoilor umane văzuta din punct de vedere financiar

Dacă sunteți o persoană care petrece destul timp pe Social Media, dar și în funcție de bula algoritmică în care sunteți plasat, șansele sunt mari să fi întâlnit cel puțin o dată o informație despre Piramida Nevoilor Umane, sau Piramida Lui Maslow.

Din punctul meu de vedere, Piramida lui Maslow prezintă într-un mod relativ simplu de înțeles un aspect psihologic important al oamenilor și ar trebui cunoscută de cât mai multe persoane.

De ce? 

În acest articol voi răspunde la această întrebare, dar voi arăta și o perspectivă a piramidei din punct de vedere al nevoilor financiare.

Scurt Istoric

Piramida Nevoilor Umane este un concept psihologic creat de psihologul american Abraham Maslow, publicat pentru prima dată în anul 1943 în revista Psychological Review. Acesta conținea un sistem de clasificare a nevoilor umane într-o societate de la bază, până la nevoi și dorințe mai complexe. Deși teoria sa a primit numeroase critici datorită lipsei studiilor care să-i valideze conceptul, aceasta a devenit cu timpul foarte populară în cercurile de afaceri și management, în cercetări sociologice și în predarea psihologiei de bază.

Maslow și-a dezvoltat teoria complet în cartea ”Motivație și Personalitate”, publicată în anul 1954.

Ce înseamnă?  

În timp ce mă documentam, pe internet am găsit această ilustrație folosită deja pe câteva bloguri. Consider că exprimă foarte bine ierarhia nevoilor umane, așa ca o las și eu aici cu mențiunea că nu îmi aparține.

După cum vedeți Maslow a identificat 5 categorii de nevoi umane:

 • Fiziologice – nevoia de apă, hrană, somn, fără de care omul nu ar putea supraviețui
 • Siguranță, Securitate – nevoia unui mediu sigur de eventuale pericole, a unui acoperiș deasupra capului
 • De Apartenență – nevoia de socializare, de a forma o familie și de a avea prieteni
 • De Stimă – nevoia de a primi recunoaștere, statut, respect din partea semenilor
 • Auto-Realizare – acest nivel se referă la nevoile cele mai complexe ale omului. Aici discutăm despre atingerea întregului potențial al unui om, despre echilibru în toate aspectele vieții, despre moralitate și spiritualitate. Maslow a mai adăugat un al șaselea nivel ulterior, numit ”Transcendență”, menit să dezvolte noțiunea de spiritualitate la un nivel mai avansat, un nivel superior al conștiinței umane.

Aceste nevoi au fost aranjate în formă de piramidă deoarece se consideră că fără îndeplinirea nevoilor de bază (fiziologice și de securitate), psihicul uman este preocupat cu rezolvarea acestora înainte de a trece la nevoile psihologice (de apartenență și stimă) și la cele de auto-realizare. Una din criticile aduse lui Maslow de către societatea științifică a fost exact această încadrare piramidală. Maslow însuși a recunoscut că a greșit când a propus varianta inițială a ierarhiei, întrucât afirmase că omul trebuie să își îndeplinească complet o nevoie pentru a evolua la următoarea. 

Adevărul este că omul oscilează permanent pe ierarhia nevoilor și încearcă să-și satisfacă într-un fel sau altul toate nevoile indiferent de treapta piramidală pe care se află, dar într-adevăr pentru o evoluție sănătoasă și durabilă a omului ca persoană este nevoie de armonie între toate aceste aspecte ale vieții. 

Wikipedia oferă și o altfel de ilustrație a nevoilor umane identificate de Maslow sub forma unei axe între dezvoltarea personală și intensitatea nevoilor:

Nevoile văzute din perspectiva sistemului financiar:

Nevoile umane sunt prezente în centrul tuturor domeniilor societății noastre, oricât de complexă a devenit aceasta. Astfel, dacă analizăm dorința de a satisface nevoile din punct de vedere al sistemului financiar putem exprima piramida lui Maslow după un model similar cu acesta:

 • Nevoia de PROTECȚIE
  • Pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai avem nevoie de bani, ce ne permit accesul la bunuri pentru hrană, igienă, transport etc.
  •  De asemenea avem nevoie de un acoperiș deasupra capului, un loc sigur în care să ne putem odihni pentru a fi capabili să pornim a doua zi în misiunea de a ne satisface nevoile.
  • Asigurările de sănătate și cele de accidente ne oferă protecția minimă necesară, ce ne ia gândul de la riscurile mai des întâlnite: boli și eventuale accidente.
 • Nevoia de SIGURANȚĂ
  • Aceasta se manifestă în primul rând prin crearea de rezerve financiare pentru eventuale situații neplăcute, ca pierderea locului de muncă, ce aduce cu sine un dezechilibru inclusiv pe partea de protecție
  • Educația este un stâlp important al siguranței. Cu cât ai o educație formală mai bună(cel puțin teoretic), cu atât îți va fi mai ușor să ai un loc de muncă ce îți poate asigura cel puțin nevoile de bază
  • Pensia este poate, alături de sănătate, cel mai ignorat aspect de către oameni. Majoritatea muncesc pentru a-și crește nivelul de trai în prezent sau în viitorul apropiat, dar nu se gândesc la momentul pensiei. Statul oferă o pensie de bază, dar mulți oameni care au muncit toată viața, realizează în momentul pensionării că veniturile lunare sunt la limita supraviețuirii. Problema pensiilor este un subiect de importanță majoră în societatea noastră, dezbătut mult prea puțin și de regulă superficial(nu se discută despre rezolvarea problemei pe termen lung, ci doar de creșterea pensiilor actuale și de obicei mai mult în scopuri electorale). Despre problema pensiilor voi detalia într-un articol viitor.
 • Nevoia de APARTENENȚĂ – FAMILIA
  • Nevoia de a fi proprietarul locuinței în care trăim este atât de importantă pentru români încât suntem țara cu cel mare procentaj de deținere a locuințelor din lume (96,4%). Am putea spune că este de înțeles, orice om vrea o casă pentru a oferi familiei un mediu sigur și stabil. Ceea ce nu înțeleg majoritatea românilor este că nu ești cu adevărat proprietarul casei tale decât în momentul rambursării creditului, ori o creditare mai mare decât se poate întinde pătura și fără a avea rezerve duce uneori la situații greu de gestionat din punct de vedere financiar.
  • Reamintesc și aici nevoia de a economisi și de a avea rezerve, deoarece pe lângă siguranță acestea pot ajuta la creșterea armoniei în familie prin timpul petrecut împreună, prin vacanțe periodice și printr-o bună planificare a viitorului copiilor. Creșterea sănătoasă a copiilor implică un efort financiar pe termen lung, iar o planificare sănătoasă le poate oferi tinerilor principiile de care vor avea nevoie mai târziu pentru a se descurca în viață.
  • Asigurările facultative de viață, deși sunt ignorate de o bună parte din români, pot oferi o protecție suplimentară a familiei prin asigurarea în caz de deces sau boli grave, prin asigurarea locuinței sau pot fi folosite pentru economisire sau planificarea viitorului copiilor.
 • Nevoia de DIVERSIFICARE
  • Din păcate creșterea nivelului de stimă prin diversificare este în mare parte străină românilor, iar cei care încearcă, de multe ori își asumă riscuri fără să fie conștienți de ele. Deși consider că este natural și benefic pe termen lung să ne asumăm riscuri mai mari în tinerețe, condiția este să învățăm din greșelile noastre și să ținem cont de celelalte aspecte ale vieții. Un plan de investiții pe termen lung în funcție de profilul de risc personal este recomandat.
  • Libertatea financiară pare o noțiune fantastică pentru mulți români. Pentru alții, este ceva atins rapid sau din greșeală, dar pentru marea majoritate este un obiectiv accesibil pe termen lung cu muncă, disciplină și perseverență. Sunt sigur că ați auzit de cazurile câștigătorilor la Loto care în câțiva ani pierd toți banii câștigați. Acești oameni au avut libertatea financiară în mână, dar nu știu ce să facă cu ea, deoarece nu au primit educația necesară(și aici nu mă refer la educația formală) care să-i ajute să -și mențină această libertate.
 • Nevoia de a lăsa ceva MOȘTENIRE
  • Acesta este momenul în care toate nevoile tale și ale familiei sunt asigurate pentru cel puțin o generație și ce rămâne este dorința de a oferi ceva lumii prin acte caritabile sau descoperiri inovative. Cel mai bun mod de a explica această nevoie este prin câteva exemple dintre cei mai bogați oameni ai lumii:
   • Bill Gates, după ce și-a îndeplinit scopul de a aduce PC și Windows în casele oamenilor din toată lumea, a predat frâiele Microsoft și își dedică timpul fundației sale caritabile: Bill and Melinda Gates Foundation (știți voi…fundația aia care vrea să ne microcipeze prin crearea vaccinului anti-covid)
   • Elon Musk și-a construit toate afacerile pentru a schimba lumea: Paypal prin plăți electronice, Tesla prin mașinile electrice, SpaceX prin misiunea de a face călătoriile în spațiu viabile economic și de a ajunge pe Marte.
   • Warren Buffet a creat Buffet Foundation în 1964 ca un vehicul pentru actele caritabile, în care au ajuns aproximativ 3 miliarde $ din bugetul familiei, cu scopul de a mai adăuga 3 miliarde $ periodic. De asemenea acesta a promis că va dona 85% din averea sa fundației lui Bill Gates, pe care o consideră mai bine dezvoltată decât a sa.

Închei acest articol cu speranța că aceste informații vă oferă o perspectivă diferită a nevoilor pe care le aveți, dar și o schiță a aspectelor vieții ce trebuie luate în considerare pentru o dezvoltare durabilă și sănătoasă din punct de vedere financiar.